Minden esetben a projektmegvalósítás helyszíne számít.

Természetes személy kölcsönfelvevő esetén: kizárólag természetes személy tulajdonában levőingatlan. Kölcsön összege, minimum 1 millió forint, maximum 10 millió forint, önerő mértéke minimum 10%, (a felmerülő adminisztrációs tevékenységek költségei, így különösen az ingatlanra vonatkozó tulajdoni lap beszerzésének költsége, az értékbecslés díja, valamint az energetikai tanúsítvány és a vagyonbiztosítás díja az önerő terhére elszámolható) kamat 0%, Futamidő a megkötéstől számított 20 év. Biztosíték formák: ingatlanon alapított jelzálog, óvadék.

A hitelprogramból hiteligénylőként kizárt az a természetes személy:

  • akinek a KHR rendszerben nyilvántartott hitelmulasztása van, vagy az veszteséglezárással rendeződött.
  • Aki a hitelprogramban korábban nyújtott lejárt, vagy nem teljesítő kölcsönnel rendelkezik, vagy vissza nem térítendő támogatás előfinanszírozására kívánja használni.
  • Olyan ingatlan vonatkozásában,amely nem rendelkezik legkésőbb 2015. december 31-én jogerőre emelkedett használatbavételi engedéllyel.
  • Ha az összesített havi nettó jövedelme négyszázezer forint alatt van, az összes havonta fizetendő kölcsöne a fizetése 50%-a lehet, amennyiben havi nettó jövedelme négyszázezer forint felett van, akkor ez a szám 60%.
  • Adótartozása van, ami az érvényes bruttóminimálbér összegét meghaladja kivéve, ha fizetési halasztása, vagy részletfizetése van.
  • Akinek 60 napot meghaladó közüzemi díjtartozása van.
  • Akinek adósságrendezése van folyamatban.
  • Valótlan hamis adatokat közöl.
  • Aki a szükséges nyilatkozatokat nem teszi meg, a kölcsönfelvételi dokumentumokat nem nyújtja be, vagy a megtett nyilatkozatát visszavonja.

A hitelprogram alapján nem nyújtható kölcsön:

  • meglévő hitel kiváltására, energia megtakarítást nem eredményező beruházáshoz,
  • olyan ingatlan korszerűsítéséhez, amelynek állékonysági problémája van.
  • Az olyan, megújuló energia hasznosításával villamos energiát termelő rendszer kiépítéséhez, amely esetében szakértői számítások alapján az éves szinten megtermelhető villamos energia mennyisége meghaladja az érintett épület fejlesztés utáni, éves villamosenergia igényét;

Energiahatékonyság javításra vonatkozó tevékenységek:

  • épülethatároló szerkezetek hőszigetelése,
  • nyílászáró szerkezetek, árnyékolók, redőnyök,
  • fűtés, használati meleg víz előállító rendszerek korszerűsítése.
  • Hővisszanyerő berendezések korszerűsítése, meglévő bel-és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása.

Megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek:

  • napkollektoros rendszer telepítése,
  • brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése,
  • napelemes rendszer telepítése hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához,
  • földhő-víz, víz-víz, levegő-víz hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre és/vagy hűtésre és/vagy használati meleg víz termelésre és/vagy fűtésrásegítésre.

Pályázata benyújtásakor jelentkező előzetes költségek:

  • Energetikai tanúsítványok: 45eFt
  • ha kell e-hiteles tulajdoni lap, akkor: kb. 5eFt
  • értékbecslés: kb.30eFt
  • közjegyzői díj: kb 20eFt

ha a bank felé én is beadhatom a pályázatot, akkor az: kb. 25eFt
ha csak személyesen adható be az díjmentes.

Ezek a költségek természetesen az önrészből levonhatóak!

Egy biztonságos, jól jövedelmező befektetést keres?
Szeretne hozzájárulni környezetünk védelméhez?
Akkor fektesse pénzét napelem parkba!

Ismereteink szerint az elmúlt 4,5 milliárd évben
a Nap nem emelte az energia árait.

Vállaljuk naperőművek és kisebb napelem parkok tervezését,
kivitelezését, teljes projekt menedzsmentjét az első lépésektől
az elkészült létesítmény használatba vételi engedélyének megszerzéséig
és a MAVIR-ral történő szerződéskötésig az áram értékesítésre.

A naperőmű kivitelezéséhez kamattámogatott hitelt is igényelhet, s akár folyamatos pozitív pénzforgalom mellett a vagyona is gyarapodhat. A hitel lejárta után még hosszú évekig élvezheti az évi több 10 mFt bevételt, amit a naperőműve termel önnek!

Azonban a hitel és hitel között nagy különbségek vannak. Mi segítünk Önöknek, a kimondottan napelem park finanszírozásához és cégük lehetőségeihez legjobban illeszkedő, legkedvezőbb finanszírozási konstrukció megtalálásában.

Egy naperőmű megvalósulásának legfőbb fázisai

A naperőmű, napelempark tervezése

Az első, és talán a legfontosabb, hogy találjunk egy megfelelő területet, melynél kiemelkedő szempont hogy a visszatáplálás megoldható legyen a közelben, mert annak kiépítése nagyon költséges. A kiszemelt területen férjen el a tervezett méretű naperőmű megvalósításához szükséges mennyiségű napelem. Például egy 500 kW-os napelem park megvalósításához közel 2000 darab napelem szükséges, melynek helyigénye cca 1 hektár.

Mindenképpen érdemes utána járni, hogy a terület művelésből való kivonásának nincsenek-e akadályai, illetve a naperőmű megépítése összhangba hozható-e a területrendezési tervvel illetve a helyi építési szabályzattal.

A naperőmű terveit, a napelem park engedélyezéséhez és kivitelezéséhez szükséges tervdokumentációt a biztonság, a védelem és a távfelügyelet figyelembe vételével, gyakorlott alvállalkozóink készítik el. Így biztos lehet abban, hogy naperőműve tervei csak a szükséges elemeket tartalmazzák ár/érték arányban, így kímélve meg Önt a felesleges kiadásoktól. A lehető legjobb műszaki tartalmú terv kerül az Ön asztalára.

A napelem park csatlakozási engedélyének és építési engedélyének megszerzése

Egy naperőmű általában középfeszültségen táplál vissza a 20 kV-os közcélú hálózatra a területileg illetékes hálózati szolgáltató (ELMŰ-ÉMÁSZ, e-On,  DÉMÁSZ),  által meghatározott pontján, vagy közvetlenül a szolgáltató által üzemeltetett alállomás gyűjtősínjére. Ezen csatlakozások engedély kötelesek.

A tavalyi év (2016) során több mint 5000 kérelem érkezett be a szolgáltatókhoz, melyek többsége csak spekulatív jellegű volt, így mára (2017) a soha meg nem épülő naperőművek sokasága foglalja a hálózati kapacitást a tényleges szándékkal és megfelelő csatlakozási ponttal rendelkező beruházások elől.

Ez a rengeteg kérelem teljesen megbénította a szolgáltatók apparátusát. Nekik minden egyes kérelem esetében el kell végezniük a hálózati számításokat, és ezek alapján meghatározni a legközelebbi lehetséges csatlakozási pontot. Azért, hogy ezek a fiktív kérelmek kihulljanak a rendszerből, a hálózat üzemeltetők a szakmai szervezetekkel egyeztetett díjat vezettek be. Ennek mértéke kiserőmű esetében igény bejelentésenként, valamint hosszabbításonként 138 eFt + ÁFA.

Biztonságtechnika

Amennyiben napelem parkunk nem egy intézményi, vagy egy üzemi lapos tetőn kerül elhelyezésre, hanem egy földterületen, akkor gondoskodni kell arról is, hogy értékes beruházásunkat biztonságban tudhassuk. A körbe kerítés önmagában nem elég. Mindenképp szükséges egy kamerarendszer telepítése is, mely további milliókat igényel. Mi a tervezés során mindezeket figyelembe is vesszük.

Karbantartás

Egy HMKE (Háztartási Méretű Kis Erőmű) esetén nem szükséges külön karbantartás, mert 8-16 napelemnél az időjárás eső formájában elvégzi a szükséges tisztítást.

Egy naperőmű esetében viszont, ahol több ezer napelem került telepítésre, ott már igencsak hatással van a termelésre, ha azok bepiszkolódnak, mert arányaiban több százszoros felületről beszélünk. Összegezve, érdemes bekalkulálni a működési költségekbe évi 2-4 alkalmat, amikor megbízunk egy erre szakosodott céget a takarítással.

A karbantartás SolarEdge inverter használata esetén egy folyamatos és egyszerűbb feladat, mint egy hagyományos inverternél, mert a nyomon követés állandó.

“Megmutatjuk vállalkozása feleslegesen fizetett költségeit.”